’t Vissersuusje

Een monumentale woning.

Tijdens het seizoen van 2024 hebben wij een klompenexpositieTijdens het seizoen van 2024 hebben wij in 't Vissersuusje een klompenexpositie.

In het authentieke ‘Vissersuusje’ stapt u meer dan 100 jaar terug in de tijd. Dit rijksmonument is nog in originele staat. Het wordt samengehouden door spieën en keggen. De houten lambriseringen zijn hand geschilderd, al de houten bouwmaterialen zijn met de hand op maat geschaafd en de vloeren hebben voor een belangrijk deel de tand des tijd kunnen doorstaan.

Ik dit fraaie pand kunt u kennis maken met het harde en sobere leven van eenvoudige vissersgezinnen van eind 19de en begin 20ste eeuw. In deze originele visserswoning speelt een groot deel van het verhaal af uit “Meerminnen verdrinken niet” van Saskia Maaskant.

Het huisje is klein, maar op creatieve en oorspronkelijke manier werd elke centimeter ruimte benut en heringericht. Er bevinden zich vijf bedsteden waarvan er één is ingericht met een expositie met speelgoed uit +- 1900 en in een andere kunt u verkleed op de foto. Ook kunt u hier informatie opdoen over de meekrap, de rode kleurstof waarvan de ontdekking en productie in Bruinisse van start ging.

 Aanschuiven voor de ‘pruttelkoffie’

In de bedstee

Een  bedstee staat tot uw beschikking. Hier kunt u zich verkleden in nachtponnen van een eeuw geleden en unieke foto’s maken van uw  bezoek aan Brusea.

U wordt rondgeleid in de goeie- of pronkkamer die alleen maar dienst deed met feestdagen of bij hoog bezoek (de dominee of de burgemeester).

In het, eigenlijk te kleine kamertje voor in die tijd kinderrijke gezinnen, zat de familie opeen gepropt bij de kachel. In de keuken moest vaak voor acht of meer mensen worden gekookt op een simpel petroleumvuurtje. Wat een weelde hebben we nu!

Onze suppoosten leggen u graag uit hoe de vrouwen bijna tweehonderd jaar geleden gekleed gingen en waarom het zo lang duurde voordat ze hun typische Bruuse kleding netjes aanhadden.

Bij het rondkijken in deze in al haar oude glorie ingerichte woning zullen ouderen onder u regelmatig een ‘Oh ja’ moment hebben als ze terugdenken aan opa of oma.
Voor de jongeren is het een trip vol verbazing, vooral om de eenvoudige creativiteit van toen.

Geëmailleerde potten en pannen, vroeger een huwelijks geschenk