Visserijmuseum
Een reis in de tijd.
Een bezoek aan het Visserijmuseum is een onvergetelijke reis in de tijd. U wordt meegenomen naar de periode van enkele eeuwen geleden en u stopt in de 21ste eeuw.
U maakt kennis met de mosselvangst van eeuwen geleden waarin, eerst met roeisloepen, later met hoogaars deze zilte zaligheden met de hand aan boord werden gehaald. Hoe de handel ruim 200 jaar geleden plaats vond en de mosselleurders in Antwerpen hun waren sleten.
U bent getuige van de modernisering van de vloot. Een glimmende historische Kromhout diesel staat in al haar historische schoonheid op u te wachten. U krijgt haarfijn uitgelegd hoe de schepen werden gemoderniseerd en gemotoriseerd.
Wat is hangcultuur? En waarom is men aan deze manier van mossels kweken begonnen?
U krijgt ook een kijkje in vangsten van andere schelp- en schaaldieren en vissoorten, zoals oesters en ansjovis via de zogenaamde weervisserij.
We nemen u mee naar het oude Bruinisse waar u een kijkje neemt op de haven en de werf waar met de hand de hoogaars werden gebouwd en via de dijk in het water werden gesleept, uitgebeeld via fraaie maquettes.
Op de bovenverdieping ziet u oude gereedschappen en scheepstimmergerief. Maar ook historische documenten die u de heldenverhalen vertellen over spectaculaire reddingen op zee, of de tragiek van de nauwelijks bekende stormramp van 1911 die van de ruim 150 schepen die in de haven van Bruinisse lagen er maar een tiental spaarde. Een heel dorp was werkeloos, verarmde en dompelde de bewoners onder in grote armoede. Een behoorlijk aantal inwoners verliet het dorp. De historische roman van Saskia Maaskant “Meerminnen verdrinken niet” speelt zich af in deze periode.
Ook kunt u hier op uw gemak via een leuke film mee het water opgaan en zien hoe de mossels nu eigenlijk gevangen en behandeld worden.
We kunnen nog veel verder uitweiden, maar we stellen voor om zelf te komen kijken. Jawel, een klein museum waar u enkele uren uw ogen de kost kunt geven en van de ene in de andere verbazing valt.
Exposities
Op de bovenverdieping historische documenten die u de heldenverhalen vertellen over spectaculaire reddingen op zee, of de tragiek van de nauwelijks bekende stormramp van 1911 die van de ruim 150 schepen die in de haven van Bruinisse lagen er maar een tiental spaarde.